EEN ALLERGIE OP HET WOORD HAPPINESS

Alle woorden die we gebruiken of juist niet gebruiken hebben een bepaalde lading. En zonder dat we het door hebben, baseren we een heleboel keuzes op die lading. Een absolute kanttekening bij geschreven en gesproken woorden, want klopt die lading wel?  

door deelnemer aan onze Training Intensive: Maartje Grond

Ik moet eerlijk bekennen dat ik – nog voordat ik met eigen voeten Ibiza betrad – een vooroordeel bij het woord ‘happiness’ had. Ik ontkom er niet aan dat ik een allergie heb ontwikkeld voor het feit dat we allemaal, het liefst continu, ‘happy’ willen zijn. Een illusie die ieder mens per definitie ‘unhappy’ maakt. Waarom?

Continu happy zijn is net zo onmogelijk als tikkertje spelen met de sterren. Het streven daarnaar resulteert dus in een oneindige reeks teleurstellingen, twijfels en onzekerheden.

Maar waarom? Waarom is dat niet mogelijk? Om die vraag te kunnen beantwoorden moet ik eerst onderzoeken wat ‘happiness’ betekent.

Een uiterst complexe vraag, want ik ben ervan overtuigt dat het een persoonlijke beleving is. Er bestaat wat mij betreft geen algemene uitleg of definitie. Niemand is op dezelfde manier happy. Laat staan op hetzelfde moment én nog onwaarschijnlijker: met dezelfde ingrediënten. Ik word bijvoorbeeld happy van dansen. Het liefst op wereldmuziek waarbij mijn heupen flink losgeschud mogen worden en mijn armen de lucht in kunnen. Ultieme lichamelijke vrijheid waar ik volledig in op kan gaan. Dat zijn momenten waarop ik pure happiness ervaar. Maar dat betekent niet direct dat ik happy bén. Zodra ik stop met dansen is het moment voorbij. Daarna ben ik niet gelijk unhappy, maar het gevoel van happiness is dan wel voorbij. Het gevaar wat op dat moment op de loer ligt, is dat ik mij zorgen maak over het voorbijgaande fijne gevoel óf dat ik gelijk opzoek ga naar een volgend moment waarop ik happiness ervaar. Deze zoektocht brengt een zekere vorm van stress met zich mee en je kunt je afvragen of je daar happy van wordt. Dat is waarom continu happy zijn net zo onmogelijk is als tikkertje spelen met de sterren.

Happiness is een gevoel en ontvouwt zich in een moment. Het is dus onmogelijk om dit gevoel continu te ervaren.

Wat wordt er dan bedoelt met 7 Days of Happiness? Zeven dagen happy zijn in plaats van continu? Nee. De hele week is gericht op het bevrijden van blokkades die het gevoel van happiness in de weg staan.

Wat staat er tussen mij en de dans in? Wat weerhoudt mij van ongeremd dansen? Soms niets, maar soms blokkeren angst of schaamte de weg. Bang om teveel ruimte in te nemen of om op te gaan in mijzelf, waardoor ik het overzicht verlies en daardoor de controle kwijt raak. 7 Days of Happiness is daarom voor mij geen week waarin ik zeven dagen happy ben. Het is eerder een soort opschoning door hard werken, want mezelf bevrijden van interne blokkades is écht hard werken.

Het vraagt ontzettend veel moed om mijn angsten aan te kijken, mijn weerstand te overwinnen, het kind in mij aan te spreken, te delen, onvoorwaardelijk lief te hebben en te spelen. Maar het is de terugweg naar mijn essentie en daardoor de weg naar de essentie van het leven.

Mijn associatie met de woorden ‘7 Days of Happiness’ klopte dus absoluut niet. Achteraf gezien ben ik enorm dankbaar dat mijn vooroordelen en valse verwachtingen mij er niet van hebben weerhouden om het vliegtuig in te stappen, want deze zeven dagen hebben mij uiteindelijk gegeven wat ik nodig had.


In de verste verte niet zoals ik het had verwacht, maar precies zoals ik onbewust verlangde.

7daysofhappiness-3

Maartje: De zeven dagen op Ibiza hebben mij precies datgene gebracht waar ik onbewust zó naar verlangde. Maar hoe is dat mogelijk? Hoe kan een team van zes – toen nog onbekenden – zo goed weten of voelen waar ik onbewust naar verlang? Hoe kan ik – na zeven dagen op Ibiza – lichter én tegelijkertijd rijker naar huis gaan? Kortom, deze situatie vol vragen, vraagt om méér vragen!

Daarom schrijf ik een reeks van vijf artikelen en neem ik je mee op reis naar Ibiza. Niet alleen omdat het voor mij persoonlijk veel heeft betekend, maar omdat ik deze week écht iedereen gun!

 

 


Deel deze pagina: